NSR en ABU werken samen om financiële problemen bij uitzendkrachten aan te pakken

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) hebben de handen ineengeslagen. Via het platform geldfit.nl willen uitzenders de drempel verlagen voor uitzendkrachten om financiële problemen aan te pakken. Met de samenwerking krijgen 759.000 uitzendkrachten in Nederland direct toegang tot de laagdrempelige route voor hulp bij geldzorgen.

Samenwerking is harder nodig dan ooit volgens Martin Suithoff (directeur NSR): “Geldzorgen vormen een groot maatschappelijk probleem. Eén op de vijf huishoudens kampt met financiële zorgen, en dat zijn nog oude cijfers. Inmiddels is de inflatie in Nederland zo hoog dat ook de middenklasse wordt geraakt.” ABU is de eerste brancheorganisatie die werkgevers direct toegang biedt tot hulp. Een belangrijke stap in het gezamenlijk aanpakken van geldzorgen, volgens Suithoff: “Samen bereiken we zoveel meer uitzendkrachten en kunnen we geldproblemen beperken of zelfs voorkomen.”

Impact op aanpakken van geldzorgen
De samenwerking is een uitbreiding van een pilot die NSR en ABU afgelopen jaar draaiden bij vier uitzenders. Zij brachten Geldfit actief onder de aandacht bij hun uitzendkrachten. Op het platform krijgen zij via een anonieme test gratis inzicht en advies over hun financiële situatie en is directe doorverwijzing naar hulp mogelijk. Jurrien Koops, directeur ABU: “Van de 30.650 uitzendkrachten hebben er 4.521 hulp gezocht op geldfit.nl. Dat betekent dat bijna vijftien procent door de pilot daadwerkelijk een eerste stap heeft gezet in het aanpakken van geldzorgen.”

Route doorbreekt taboe
Veel mensen zijn onbekend met bestaande regelingen of wantrouwen de overheid, merkt Suithoff. “Maar schaamte vormt ook een groot probleem. Geldzorgen zijn een taboe. Ook daarom is de samenwerking met uitzenders zo belangrijk, want daar zit een gedeelte van onze doelgroep. Als werkgever kun je op meerdere natuurlijke momenten dit onderwerp onder de aandacht brengen.” Ook ABU-directeur Jurriën Koops ziet een rol voor werkgevers: “ABU-leden hebben goed werkgeverschap hoog in het vaandel staan. Aansluiting bij NSR zorgt ervoor dat onze leden uitzendkrachten met dreigende of bestaande financiële problemen snel kunnen doorverwijzen naar de juiste hulp. Ook dat is goed werkgeverschap.”

Collectief belang
De schuldenproblematiek moet een gedeelde verantwoordelijkheid worden, zegt Suithoff. “Er wordt al snel naar de overheid gewezen. Natuurlijk kunnen daar dingen beter, zoals een meer menselijke maat en een minder complex toeslagenstelsel. Maar ik hoop vooral dat we in Nederland gaan inzien dat het in ons collectieve belang is om iets aan de schuldenproblematiek te doen. We moeten het samen doen, vanuit een publiek-private samenwerking.” De sleutel in de aanpak van schuldproblemen ligt dan ook in een gezamenlijke aanpak, stelt Suithoff. “Want alleen samen kunnen we dit nationale taboe doorbreken.”

Terug naar: Nieuws