Wat is het ?

De Nederlandse Schuldhulproute is een unieke publiek-private samenwerking. Met een bijzondere gezamenlijke missie: voorkomen dat betalingsachterstanden uitgroeien tot schuldzorgen.

In de Nederlandse Schuldhulproute werken samen:

 • Bedrijven. Zij kunnen klanten met beginnende betalingsproblemen in een vroeg stadium identificeren en bewegen naar hulp die bij hen past.
 • Geldfit, Moedige Dialoog, fiKks en SchuldenLabNL. De partners staan samen garant voor de aanleg van een integrale landelijke schuldhulproute door de hele keten heen, met ontsluiting van gevalideerde landelijke en lokale initiatieven in schuldhulp en -preventie.
 • Via Geldfit Gemeenten. Zij bieden een lokale aanpak om burgers met schuldzorgen goed en snel te helpen.

Vroegsignaleren – het werkt

De Nederlandse Schuldhulproute is de opschaling van een succesvolle pilot uit 2019, waarin vier banken (ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank) samenwerkten met partners uit het schuldendomein in vijf gemeenten. De resultaten van de pilot waren veelbelovend. Zo hebben we bewezen dat we (beginnende) schulden in een vroeg stadium kunnen signaleren. Dat we mensen kunnen bereiken én activeren. En dat we passende hulp kunnen aanreiken.

Meer partners, meer impact

Meer impact bereiken we door deelname van nog meer gemeenten en bedrijven die te maken hebben met betalingsachterstanden, zoals (zorg)verzekeraars, banken, telecombedrijven, woningcorporaties en energiebedrijven. Zo verminderen we de versnippering van de schuldhulp. En krijgen we meer inzicht in de impact van wat wel en niet werkt bij het terugdringen van de schuldenproblematiek in Nederland. Minstens zo belangrijk is dat onze klanten hebben aangegeven dat ze waarderen dat we dit doen.

Meten = verbeteren

We meten continu wat er gebeurt op de Nederlandse Schuldhulproute. De nadruk ligt op het verhogen van de conversies en het aantonen van de effectiviteit van interventies. Zo komen er zo veel mogelijk mensen terecht bij hulp die aantoonbaar werkt. Organisaties die deelnemen, krijgen hulp om klanten te identificeren en te activeren. We werken daarbij samen met wetenschappers op het vlak van gedragspsychologie en schulden.

Laatste nieuws

 • 4 juni 2020

  Geldfit ontvangt financiële steun van ING Nederland Fonds

 • 28 mei 2020

  Nederlandse Schuldhulproute aanwezig bij webinar Wijzer in Geldzaken

 • 23 april 2020

  GGN gaat intensieve samenwerking aan binnen de Nederlandse Schuldhulproute