Tijdelijk Noodfonds Energie biedt steun aan kwetsbare huishoudens

Den Haag – 7 februari 2023 | Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode. Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan.

Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Als te veel van het inkomen nodig is voor energie, dan betaalt het Noodfonds een deel van de energierekening. Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft. Het Noodfonds Energie is een toevoeging aan de Energieroute van Geldfit: geldfit.nl/energie. De Energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Huishoudens kunnen ook checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er voor hen zijn.

De initiatiefnemers hebben Lodewijk Asscher gevraagd om op te treden als kwartiermaker van het Noodfonds. ‘De hoge energieprijs raakt mensen met lagere inkomens het meest. Het Noodfonds is in het leven geroepen om juist bij kwetsbare huishoudens de zorgen iets te verminderen. Daar zet ik me graag voor in’, aldus Asscher.

De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over 49 miljoen euro. ‘Hiermee kan het Noodfonds van start om direct huishoudens te helpen. Wij hopen natuurlijk dat meer private partijen zich zullen melden om het totale bedrag nog te verhogen’, aldus Asscher.

Voor wie is het Noodfonds Energie?
De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

De steun uit het Noodfonds is als volgt:

Inkomen (% van het sociaal minimum)Noodfonds betaalt deel van de energierekening
tot 160% boven 10% van het bruto-inkomen
160 – 200%boven 13% van het bruto-inkomen
Alle informatie over de aanvraag: www.noodfondsenergie.nl

Achtergrond
Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL presenteerden eind maart 2022 een actieplan om huishoudens te helpen om financieel gezond te blijven. Vanaf dat moment zijn deze partijen gezamenlijk aan de slag gegaan met oplossingen voor de hoge energierekening. Op 1 juni 2022 lanceerden zij op geldfit.nl/energie een gids met informatie en advies over de hoge energieprijzen. De volgende stap die zij presenteren is de oprichting van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Terug naar: Nieuws