Een schuldzorgenvrij Nederland

Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft moeite om de rekeningen te betalen. Geldzorgen veroorzaken stress en schaamte. Als mensen niet in actie komen, worden hun problemen groter. Op tijd hulp bieden zorgt ervoor dat problemen voorkomen worden. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en De VoorzieningenWijzer werken daarom samen aan een schuldzorgenvrij Nederland. 

Bekijk in de animatie hoe deze samenwerking eruitziet. 

Werken aan minder schuldzorgen en minder armoede

De samenwerking tussen de NSR en De VoorzieningenWijzer maakt de onzichtbare groep mensen met geld- en schuldzorgen zichtbaar en zorgt ervoor dat je hen in een vroeg stadium de juiste hulp kunt bieden.

Het resultaat van deze samenwerking: 

  • een betere benutting van de armoedevoorzieningen 
  • minder mensen in de schuldhulpverlening 
  • minder huurachterstanden en huisuitzettingen 
  • en een hogere zelfredzaamheid

Effectieve oplossingen

De Nederlandse Schuldhulproute en De VoorzieningenWijzer zijn beide effectieve oplossingen voor het verminderen van armoede en schulden in Nederland. Beide organisaties zijn geaccrediteerd door SchuldenlabNL, een onafhankelijke partij die valideert en accrediteert. 

De Nederlandse Schuldhulproute

De NSR weet mensen met geldzorgen sneller te vinden en te bereiken, en te wijzen naar de juiste hulp. Dankzij de samenwerking met een groeiend aantal partners, zoals energiebedrijven, banken en verzekeraars, krijgt de NSR mensen met geldzorgen eerder in beeld en sneller op de juiste plek voor hulp  

Met een online test, chat of telefoongesprek vertellen we mensen hoe ze er financieel voor staan. Hierna verwijzen we ze door naar passende hulp. Dit kan zijn zelfhulp, hulp van een vrijwilliger of gemeentelijke schuldhulp. Maandelijks bezoeken duizenden mensen de test op Geldfit.nl.

De VoorzieningenWijzer

In Nederland is een groot vangnet voor mensen met financiële zorgen, maar het is best ingewikkeld om daar je weg in te vinden. Zelfs voor hulpverleners is het lastig om te weten welke fondsen, regelingen en toeslagen er zijn en hoe je ze aanvraagt.

De VoorzieningenWijzer heeft hiervoor een slimme aanpak ontwikkeld. Een opgeleide consulent vanuit de gemeente, woningcorporatie of welzijnsorganisatie gaat met mensen in gesprek. Dankzij de op maat gemaakte applicatie wordt direct duidelijk waar iemand recht op heeft. Daarna dient de consulent ter plekke de aanvragen in of zorgt voor een warme overdracht aan collega’s. Zo simpel en effectief is De VoorzieningenWijzer.

Behalve dat het gemiddeld €500,- netto per jaar oplevert voor de huishoudens, is de indirecte winst nog groter. Minder betalingsrisico’s, minder schuldhulp, meer rust in het hoofd en meer zin om mee te doen als actieve inwoner in de buurt. Ondertussen zijn al ruim 10.000 huishoudens geholpen met De VoorzieningenWijzer.

Kom in contact

Werken we samen? Dan we bouwen we samen aan een Nederland zonder geld- en schuldzorgen.
Nieuwsgierig wat wij in jouw gemeente kunnen betekenen?

René Timmerman, medewerker bij de Nederlandse Schuldhulproute

René Timmerman

Adviseur gemeenten