Koningin Maxima woont lancering Nederlandse Schuldhulproute bij

In het bijzijn van Koningin Máxima is op 30 oktober 2019 de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) in ’s-Hertogenbosch gelanceerd. De lancering was tevens een oproep aan verschillende soorten organisaties die in een vroeg stadium signalen opvangen van mensen die wijzen op mogelijk problematische schulden in een later stadium. Bedrijven als banken, (zorg)verzekeraars, telecombedrijven, energiebedrijven en woningbouwcoöperaties kunnen bijvoorbeeld (dreigende) betalingsachterstanden signaleren. Deze mensen worden via de NSR op weg geholpen naar passende gratis hulp, die begint bij de website Geldfit.nl.

Na het invullen van een korte test op Geldfit.nl vinden mensen makkelijk de juiste route achter één van de volgende vier ‘afslagen’: 1) online zelfhulp, 2) een digitale vrijwilliger (‘buddy‘) van de organisatie fiKks, 3) een lokale vrijwilliger (bijv. Humanitas of SchuldHulpMaatje) of 4) professionele hulp of schuldhulpverlening via de eigen gemeente. De Geldfit.nl website maakt het mogelijk om landelijke toeleiders in één keer te laten samenwerken met alle gemeenten in Nederland waarin gemeentelijke inrichting en toeleiding per gemeente mogelijk is gemaakt. Den Haag, Deventer, Zwolle, Zoetermeer, Delft, Hoogeveen, Soest, Wijk bij Duurstede, en vanaf 30/10 ’s-Hertogenbosch nemen hieraan deel. Op deze manier krijgen mensen in een vroeg stadium effectieve hulp aangeboden die past bij hun persoonlijke en financiële situatie en rekening houdt met de gemeente waarin zij wonen. Andere gemeenten kunnen zich ook aanmelden.

Tekst loopt door onder de foto

De NSR-samenwerking moet bijdragen aan het bij elkaar brengen van verschillende organisaties en initiatieven die actief zijn om het schuldenproblematiek op te lossen. Veel mensen hebben namelijk risicovolle of problematische schulden. In Nederland gaat het om zo’n 1,4 miljoen huishoudens. Bij 80% van de schulden gaat het om niet-krediet schulden. Deze schulden staan uit bij diverse schuldeisers, zoals de Belastingdienst, nutsbedrijven, webwinkels en zorgverzekeraars. De schuldenproblematiek veroorzaakt naast hoge maatschappelijke kosten veel persoonlijk leed en zorgen. Problematische schulden beginnen vaak met betalingsachterstanden. Circa 2,3 miljoen Nederlandse huishoudens hebben structurele betalingsachterstanden.