Koningin Máxima roept gemeenten op tot samenwerking tegen schulden

Op 6 november 2019 – tijdens een werkconferentie van SchuldenLabNL bij gastheer Rabobank in Utrecht – riep Hare Majesteit Koningin Máxima gemeenten op tot meer samenwerking bij de aanpak van schulden. Dit moet leiden tot meer uniformiteit en daarmee tot verhoogde effectiviteit van de schuldenaanpak door gemeenten in samenwerking met private partners. 

De oproep van Koningin Máxima sluit aan bij de recente lancering van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), waarin SchuldenLab, banken en partners uit het schuldendomein (Geldfit, FiKks en Moedige Dialoog)  samenwerken.

Brede schuldenaanpak

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei blij te zijn met de samenwerking die nu echt van de grond komt: “Er is het afgelopen jaar veel werk verzet door departementen, gemeenten, uitvoeringsorganisaties en vele andere partijen, zoals SchuldenlabNL. De brede schuldenaanpak van het kabinet komt op stoom. Nog niet eerder zijn er in zo’n korte periode zoveel maatregelen in gang gezet. Maar daarmee zijn we er nog niet. We moeten met alle partijen onverminderd doorwerken aan het voorkomen en terugdringen van schulden. Het breed delen van succesvolle aanpakken, zodat gemeenten niet iedere keer het wiel opnieuw uit hoeven te vinden, kan hier zeker bij helpen.”

Gerrit Zalm: “Als er de afgelopen week iets duidelijk is geworden, is dat voor mensen met schuldproblemen de route naar hulp duidelijker en eenduidiger moet en gaat worden. Het moet voor gemeenten eenvoudiger worden om deel te nemen aan effectieve projecten, zoals de NSR.”

Tekst loopt door onder de foto

1 Jaar Schuldenlab - Wiebe Draijer, Rabobank

Effectieve schuldhulpverlening

Voorzitter van de Groepsdirectie Rabobank Wiebe Draijer (foto hierboven): “De getallen spreken boekdelen. In Nederland zijn er 1,4 miljoen huishoudens met schuldproblemen. Alleen al afgelopen woensdag op de dag van de lancering van NSR hebben 11.000 mensen de website van Geldfit bezocht en hebben 100 mensen het callcenter bereikt met een hulpvraag. Als coöperatieve bank met lokale wortels dragen we graag bij aan een effectieve schuldhulpverlening. Met ons lokale netwerk zijn we in staat om het verschil te maken en om – samen met gemeenten en andere partners – substantieel bij te dragen om van 11.000 bezoekers op Geldfit.nl te groeien naar een bereik van 1,4 miljoen.”