De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) werkt vanaf 1 september 2020 samen met het CAK aan een schuldzorgenvrij Nederland. Het CAK is een uitvoeringsorganisatie die regelingen en wetten voor de zorg uitvoert. In de route werken bedrijfsleven, overheid en schuldhulporganisaties samen om te voorkomen dat betalingsachterstanden uitgroeien tot schuldzorgen. Het CAK is de eerste publieke uitvoeringsorganisatie die zich bij de NSR aansluit.
De Nederlandse Schuldhulproute kan dankzij het CAK meer mensen met financiële zorgen bereiken met passende schuldhulp. Martin Suithoff (directeur NSR): “De aansluiting van het CAK heeft een enorme impact op de route. Uitvoeringsorganisaties spelen een grote rol in de signalering en bestrijding van schuldzorgen. Zij hebben veel contact met mensen waar betalingsachterstanden zich blijven opstapelen en zitten dicht op de schuldproblematiek. We hopen dat meer uitvoeringsorganisaties zich aansluiten. Samen kunnen we zoveel meer mensen naar een schuldzorgenvrije toekomst leiden.”
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Martha van der Schaar, directeur Zorgverzekeringswet (Zvw) bij het CAK: “Bij het CAK hebben we een belangrijke maatschappelijke opdracht. Via de schuldhulproute kunnen we daadwerkelijk iets doen voor mensen met schulden in Nederland. De kracht van de route is dat we als organisaties samenwerken om een bijdrage te leveren voor mensen in kwetsbare situaties. Zo ook voor onze klanten met schulden.” Arron Bell, lid Raad van Bestuur van het CAK: “Het CAK draagt al jaren bij aan schuldenpreventie. We zoeken steeds naar andere manieren om onze klanten te helpen. Wij vonden de Nederlandse Schuldhulproute daar perfect bij passen. De kennis en ervaring die we met de route opdoen, gaan we ook zeker delen met andere overheidsorganisaties.”
Laagdrempelige route naar juiste hulp
Het CAK wijst klanten met een betalingsachterstand via zijn website en in klantencontacten op de route voor passende schuldpreventie of -hulp. De route biedt klanten een laagdrempelige manier om effectieve hulp te ontvangen. Met een anonieme test op Geldfit.nl krijgen zij snel inzicht in hun financiële situatie. Op basis van de ingevulde gegevens krijgt de klant een gepast hulpaanbod, zoals tips, tools of een doorverwijzing naar hulpverlening bij een (lokale) instantie.
Medewerkers CAK helpen als vrijwilligers
Medewerkers van het CAK kunnen zelf ook meewerken aan een schuldzorgenvrij Nederland als vrijwilligersbuddy bij fiKks. FiKks is een app waarmee geldzaken worden aangepakt om te voorkomen dat het geldzorgen worden. “FiKks is een laagdrempelige wijze om mensen goed op weg te helpen. We hebben inmiddels 1000 buddy’s, maar we hebben zeker nog behoefte aan nieuwe vrijwilligers,” zegt Ron Steenkuijl van fiKks, partner van de NSR.
Stijging door corona
De verwachting is dat het aantal mensen met schulden binnen afzienbare tijd gaat stijgen. Oorzaak is de coronacrisis. Manuel van der Hoek van SchuldenlabNL (samenwerkingspartner van de NSR): “Het aantal mensen met schulden was al hoog en ligt nu rond de 1,4 miljoen. We verwachten dat dit aantal snel tot 2,6 miljoen gaat oplopen. We krijgen steeds meer zicht op hoe mensen in de problemen komen waardoor we steeds beter onze dienstverlening op maat kunnen toepassen. Ook de samenwerking met publieke partijen als het CAK draagt daaraan bij.”
Meer weten of ook aansluiten? Kijk op NederlandseSchuldhulproute.nl.