Grootste geldzorg van Nederland: het niet kunnen betalen van een rekening

In 2021 kregen veel mensen te maken met financiële zorgen. Iedere maand belden honderden mensen anoniem naar 0800-8115, het landelijk telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen. Moeite hebben met het betalen van de rekeningen, staat bovenaan in de top 10 geldzorgen van 2021. In veel gevallen ging dit om een bedrag van honderden euro’s aan vaste lasten, zoals de huur of de energierekening. Ook belden veel ondernemers die door de coronamaatregelen (een deel) van hun werk verloren.

Frederieke Kokol (geeft leiding aan het team van 0800-8115) vertelt: ‘‘In 2021 stond bovenaan de top 10 van geldzorgen dat het mensen niet lukt om een rekening te betalen. Wanneer iemand zich realiseert: ‘ik heb te weinig geld’ dan is dat vaak een schrikmoment. In veel gevallen gaat dit om een bedrag van honderden euro’s aan vaste lasten, zoals de huur of de energierekening. Ons advies is: bel zo snel mogelijk en kijk wat je kunt regelen. Bedrijven zijn meestal juist blij als mensen zelf bellen over een schuld of betaalachterstand. Er is vaak meer bespreekbaar dan mensen denken.”

Ondernemers
De coronamaatregelen hebben veel mensen geraakt in 2021. Maar zeker in sectoren als horeca, entertainment, reisbranche en detailhandel zijn harde klappen gevallen. Ondernemers zien hun werk verdwijnen en komen deels of geheel thuis te zitten met een lager inkomen of een uitkering. “Voor ondernemers staan in deze moeilijke tijden veel goede initiatieven klaar. Wij luisteren naar het unieke verhaal van elke ondernemer en brengen hem of haar met een passende adviseur in contact. Als een externe adviseur nodig is, betalen de partners van Geldfit Zakelijk de eerste advieskosten als ruggensteun”, vervolgt Kokol.

Oplopende energieprijzen
Ook zijn veel mensen ongerust over de energieprijzen die oplopen. De jaarafrekening viel een stuk hoger uit dan verwacht, zeker voor wie geen vast contract (meer) heeft. Daarnaast merken mensen ook dat alle prijzen stijgen en de koopkracht daalt. Mensen vragen zich af hoe ze alles kunnen blijven betalen als hun salaris hetzelfde blijft. Kokol geeft aan: “Aan de stijgende prijzen kunnen we niets veranderen, maar wel adviseren we hoe mensen hiermee goed kunnen omgaan. Een goede tip hierbij is om contact opnemen met bijvoorbeeld een digitale buddy die af en toe mee kan denken.”

0800-8115 hulplijn
Om inzicht te geven welke zorgen er leven, deelt de Nederlandse Schuldhulproute een lijst met de 10 meest genoemde geldzorgen. Bekijk de top 10 geldzorgen van 2021 en de tips en adviezen bij deze geldzorgen. De top 10-lijst is samengesteld op basis van de maandelijkse rondgang onder de medewerkers van 0800-8115, zij delen anoniem welke thema’s er leven bij de mensen die bellen. De medewerkers luisteren naar het verhaal, denken mee en brengen als dat gewenst is de beller in contact met passende hulp.

Terug naar: Nieuws