Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

LEIDEN – Het gratis telefoonnummer 0800-8115 is vanaf vandaag landelijk bereikbaar voor mensen met geldzorgen. Op dit moment zijn er naar schatting 1,4 miljoen huishoudens met financiële problemen. Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen met hun zorgen, merkte de Nederlandse Schuldhulproute (NSR) tijdens het testen van het nummer. Medewerkers van 0800-8115 brengen deze mensen in contact met lokale hulp. Het nummer is gratis en anoniem te bellen.

Afgelopen zomer is het nummer 0800-8115 uitgebreid getest in Den Haag, Deventer en Zwolle. De NSR merkte toen dat mensen met geldzorgen niet weten wat voor hulp er mogelijk is. Er zijn vaak verschillende mogelijkheden voor het oplossen van schulden. Denk aan hulp van vrijwilligersorganisaties, online tools, betalingsregelingen bij de bank of gemeentelijke schuldhulpverlening. Ook merkte de NSR dat mensen bemoediging nodig hebben om een eerste stap te durven zetten. Annelies (25):“Ik heb de chat van 0800-8115 gebruikt om het juiste nummer voor schuldhulpverlening te krijgen in mijn gemeente. Ik kwam er zelf niet uit. Volgende week heb ik mijn eerste afspraak.” 

1,4 miljoen huishoudens met financiële problemen
Hans van der Meulen, algemeen directeur Kredietbank Nederland geeft aan: “Veel mensen weten de weg naar de schuldhulpverlening niet te vinden. De schuldenproblematiek in Nederland neemt ondanks alle inspanningen van de overheid nog steeds toe. Naar schatting zijn er 1,4 miljoen huishoudens met financiële zorgen. Het is landelijk niet precies bekend hoeveel mensen geen hulp ontvangen, maar de schatting van de Algemene Rekenkamer is dat het minimaal 554.000 huishoudens zijn.” 

Doorverbinding met lokale hulp
De NSR wil met het telefoonnummer 0800-8115 mensen met geldzorgen op een persoonlijke en passende manier helpen en bemoedigen om een stap te zetten naar hulp. Als het nodig is, worden de mensen direct doorverbonden naar een lokale schuldhulpverlener. Ayanna (45) “Ik begon achterstanden te krijgen in het betalen van mijn vaste lasten. Ik kon mijn verhaal doen bij een medewerker van 0800-8115 en samen hebben we naar mijn mogelijkheden gekeken. Ik heb meteen contact opgenomen met de gemeente om mijn situatie aan te pakken.”

Samen schuldenproblematiek aanpakken
De landelijke telefonische hulplijn is het resultaat van een samenwerking tussen de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders en Kredietbank Nederland. Wilbert van de Donk, directeur Janssen & Janssen zegt: “We willen mensen met geldzorgen graag de juiste weg wijzen. Het is mooi als ze met een enkel telefoontje direct op de juiste plek terecht komen. Dit nummer geeft mensen perspectief: ze weten waar ze terecht kunnen met hun vragen en financiële problemen worden niet onnodig groter.’’

Over Nederlandse Schuldhulproute
De Nederlandse Schuldhulproute werkt aan een Nederland zonder schuldzorgen. Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen met hun geldzorgen. Daarom werkt de NSR samen met gemeenten, bedrijven en schuldhulporganisaties aan één centrale schuldhulproute. Deze route verwijst naar gepaste hulp bij beginnende geldzorgen, maar ook bij diepe schulden. Via Geldfit.nl kunnen mensen een test doen om te kijken hoe ze er financieel voor staan. Als mensen liever de telefoon pakken, kunnen ze bellen naar 0800-8115.

Terug naar: Nieuws